top of page
  • Ellen

Samen aan tafel, maar hoelang?

Samen eten heeft veel voordelen, maar je kind aan tafel krijgen en houden kan soms een uitdaging zijn. Je kind wil ontdekken, leren, spelen, waardoor eten niet altijd een prioriteit is. Hij/zij vindt het hierdoor soms moeilijk om (lang) aan tafel te blijven zitten.

Naarmate je kind ouder wordt kan je verwachten dat ze langer aan tafel blijven zitten. Maar het is belangrijk om de maaltijd niet onnodig lang te maken want dit kan zorgen voor frustraties. Een klein overzichtje wat je mag verwachten per leeftijd:


🍓 1-3 jaar: 5 à10 minuten

🍓 4-5 jaar: 10 à 20 minuten

🍓 6-10 jaar: 15 à 25 minuten

🍓 10-12 jaar: 20 à 25 minuten

🍓 13 jaar en ouder: 30 à 45 minuten


Natuurlijk is elk kind anders, dus het is heel goed mogelijk dat jouw 4 jarige wel graag een half uur aan tafel zit. Dat is helemaal oké, dit zijn eerder richtlijnen om je verwachtingen te bepalen.


Wanneer het moeilijk is om je kind aan tafel te houden kan je volgende tips toepassen:


🥒 Probeer om op vaste tijdstippen te eten, voorspelbaarheid is belangrijk voor kinderen

🥒 Roep je kind pas aan tafel of zet hem/haar in de stoel wanneer alles klaar staat om aan de maaltijd te beginnen

🥒 Zorg dat de maaltijd op tafel staat zodat je samen met je kind aan tafel kan zitten om te eten, kinderen leren door te zien doen

🥒 Als je kind oud genoeg is kan je het betrekken door samen de tafel te dekken, dit geeft het signaal dat je dadelijk gaat eten

🥒 Hou ook steeds rekening met de leeftijd van je kindje en stel je verwachtingen bij


Ook het omgekeerde kan het geval zijn, soms duren de maaltijden zeer lang omdat je kind traag eet, niet wil eten, ...

Mijn tip hierbij is om de maaltijden +- 30 minuten te laten duren en om de 2 à 2,5 uur eten aan te bieden. Op deze manier komen ze met een hongergevoel aan tafel wat hun zal stimuleren om te eten tijdens de aangeboden maaltijden.


Wil jij je kindje meer betrekken bij het bereiden van de maaltijden? Vergeet dan zeker niet de gratis Mini-Gids: Koken met kinderen te downloaden!


29 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page